Vintereventyr i Jotunheimen

Fellestur

Fra dato
20. februar kl. 17:00
Til dato
24. februar
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Skitur, Voksne
Arrangør
Vandregruppa
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

TUREN ER FULLTEGNET.

Hvis du trives i høyfjellet midtvinters, er dette turen for deg. Vi bruker noen dager i slutten av vinterferien i traktene rundt Fondsbu sør i Jotunheimen.

NB! Turen arrangeres av DNT Oslo Vandregruppa  på dugnadsbasis til selvkost, også for turlederne. Se "Hva er Vandregruppa" for informasjon om oss.

Fondsbu ligger idyllisk til ved Bygdin omkranset av flotte 2000-metertopper som kan bestiges uten spesielt utstyr. Fondsbu er kjent for sitt gode kjøkken og hyggelige stemning, og er derfor et fint sted å bo noen dager. Flere selvbetjeningshytter ligger rundt Fondsbu slik at den også er et flott utgangspunkt for hytte-til-hytteturer. Fondsbu ligger i et høyfjellsområde som kan ha krevende snø- og værforhold i februar. Rutevalg vil derfor alltid tilpasses dette. Vi har planlagt et par alternativer som kombinere mulighetene for toppturer og hytte-til-hyttetur tilpasset vær- og snøforhold.

Alt.1: I år er planen primært å bo to dager på Fondsbu for å gå på 2000-metertopper. Både Uranostinden, Langeskavlstinden  og Galdeberget er fine 2000-metere å få med seg fra Fondsbu. Deretter vil vi gå inn til Olavsbu, overnatte der og gå tilbake til Fondsbu søndag. Vi velger ulike ruter hver vei og får en fin rundtur. Dette vil vi bare gjøre dersom det er maksvær for topptur.

Alt.2: Dersom vi vurderer at det ikke er godt nok vær for toppturer, men godt nok til hytte-til-hyttetur vil vi gå østover fra Fondsbu til Yksendalsbu og Tomashelleren,  evt. ha flere netter på Tomashelleren og gå dagsturer. Mugnetinden er et flott turmål fra Tomashelleren. Søndag vil vi gå ut til Tyin og ta bussen ned derfra hvis været tillater. Ved noe dårligere vær vil vi gå til Beitostølen og ta bussen tilbake til Oslo derfra.

Onsdag 20. februar: Vi reiser fra Oslo med Valdresekspressen etter jobb, ca. kl. 17 fra Bussterminalen,  til Tyin. Derfra er det beltebil inn til Fondsbu der Solbjørg venter oss med varm suppe.

Torsdag 21. februar: Topptur fra Fondsbu hvis maksvær eller start på hytte-til-hyttetur hvis været er mer moderat. Se alternativene over. Vi starter gjerne i 9-tida og er som regel framme på Yksendalsbu i 4-tida. Ved elendig vær blir vi også på Fondsbu og tar dagstur(er).

Fredag 22. februar: Samme som  torsdag. Hvis vi har gått til Yksendalsbu på torsdag vil vi fredag gå videre til Tomashelleren. Dette er en kortere tur, slik at vi vil være tidlig fremme. Vi får da god tid til å varme opp hytta, hente vann, kose oss inne eller ta en liten tur til toppen av Tomashelleren, en halvtimes tid opp fra hytta. Tomashelleren ligger på 1486 meter over i et fantastisk høyfjellsterreng. Soloppgang på Tomashelleren midtvinters gir et lys er vel verdt å få med seg.

Lørdag 23. februar: Hvis vi har hatt to toppturdager på Fondsbu vil vi nå pakke sekkene og bruke dagen til å gå inn til selvbetjente Olavsbu. Dette er vanligvis en grei tur på 14-15 km med noe stigning, men vi rekker det fint på en dag.

Hvis vi er på Tomashelleren er det tid for dagstur, f.eks. til Mugnetinden.

Søndag 24. februar: Turens siste dag og vi må komme oss hjem. Fra Olavsbu er det en fin tur tilbake til Fondsbu. Deretter beltebil i 4-tida ut til Tyin som korresponderer med Valdresekspressen tilbake til Oslo.

Dersom vi er på Tomashelleren vil vi gå enten til Tyin eller til Beitostølen avhengig av været.

Passer for: Siden turen går midtvinters med usikkerhet rundt været er dette en krevende tur som passer for deg som har utstyr, fysisk form og erfaring fra fjellet om vinteren. Turen arrangeres på dugnadsbasis så alle må bidra og ta sin del av arbeidet på hyttene, samt være fleksible mht. rutevalg. Underveis vil du også måtte være med og tråkke løype og bidra til at hele gruppa får en fin og trygg tur. 

Viktig informasjon om fellesturer vinter: Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur vinter".

Vilkår for deltakelse på fellesturer: Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge"."

Gradering av turen: Lengde rød/terreng rød
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Utstyr: Se DNTs pakkeliste for skiturer i vinterfjellet Alle må ha med sovepose, vindsekk og spade. Feller må hver enkelt vurdere, men de kan komme til nytte, spesielt til toppturene.

Kart: Jotunheimen Vest, Vang i Valdres

Pris og bestilling av billetter til reisen: Vandregruppas turer er til selvkost. Alle ordner med billetter selv og betaler for seg på hyttene. Siden vi ikke har bestemt om vi reiser hjem fra Tyin eller Beitostølen vil vi måtte bestille bussbillett til returen underveis. Turleder bestiller overnatting på Fondsbu, samt beltebil. Beltebil koster 300,- per person hver vei.  

Turledere: Kari Aanonsen og Lisbet Grut

Påmelding direkte til turlederne: tur-lg@outlook.com fra mandag 7. januar.

 

Vintereventyr i Jotunheimen

TUREN ER FULLTEGNET. Hvis du trives i høyfjellet midtvinters, er dette turen for deg. Vi bruker noen dager i slutten av vinterferien i traktene rundt Fondsbu sør i Jotunheimen. NB! ...