#LateSunday - Trugetur i Lillomarka 🐾👣 (DNT Oslo 26-45 år)

Fellestur

Dato
17. mars kl. 12:00 - 17:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Topptur, Dagstur, Trugetur, Lillomarka, Dnt2645, #Latesunday, Eventyrskog, Introtur, Vinterglede, Kulturminne, Aftertruge
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Oslomarka (se kart)
Turkode
DNT Oslo 26-45
Dette arrangementet er over!

⚠️ OBS: DENNE TUREN BLE FYTTET TIL FROGNERSETEREN PGA. MER SIKKRE SNØ. ⚠️

--> HER OPPLEVER VI ISTEDENFOR: ”Vinteridyll mellom Tryvannshøgda og Skjennungen” <--

Deltakerne fikk tilsendt en egen beskjed om endring i programmet.

 

Bli med på en koselig trugetur 🐾🐾 opp på noen av de flotteste toppene miljøhovedstaden 2019 har å by på! Opplev noen av Lillomarkas ukjente stier på en annerledes måte. En spennende mikroeventyr-tur der vi prøver å unngå de vanligste merkede stier og løyper.

Med truger kan man ferdes vinterstid på steder som er vanskelig tilgjengelig med ski på beina. Dette uten spesiell teknikk eller særlig opptrening.  

💡 Kjekt å vite: Truger byr flere andre fordeler, blant annet at de er overaskende lett og gøy å gå med uavhengig av terrenget. Man slipper timesvis forberedelser og utgifter til f.eks. smøring og sliping. Truger er enkelt bygget opp og rimelig i anskaffelse. Turgåing i rolig tempo om vinteren er en naturlig bevegelse og dermed også sunt. Truger kan brukes allsidig selv om det finnes mange forskjellige typer for ulike typer snø og terreng. I Norge virker truger å være undervurdert i bruk i forhold til andre land til tross for potensialet. At de kun er brukbare på hytta er en myte. Du kan gå i ro hvor du vil, utenfor ski-sirkuset og uten miljøbelastning.

Dette er en tur som passer best for både nybegynnere og erfarne turgåere, som vil oppleve nærområdet sitt, samt å gå med en gruppe andre friluftsinteresserte i alderen 26 – 45 år.

Turen er for deg som liker å prøve eller utforske nytt utstyr, under trygge forhold, og om du vurderer å gå (topp-) turer på egenhånd etterpå. Samtidig med å ha det hyggelig med likesinnede. Målet i dag er opplevelsen og hyggen, ikke antall høydemeter.

Oppmøtested og turslutt

Bommen ved parkeringsplassen i Akebakkeskogen på Lofthus (Grefsen, Oslo); se lokasjon på kartet nedenfor. Retur til samme punkt sent ettermiddagen. Alternativt fra Grefsenkollen (buss) der vi passerer forbi. 

Ankomst

Det anbefales å reise kollektivt, siden antallet parkeringsplasser ved oppmøtestedet er svært begrenset. Buss: Linje 56/56B til "Akebakken", Linje 11B til "Doktor Smiths vei", Linje 25 til "Lofthus". Bil: Gateparkering i "Akerbakkeskogen" (på eget ansvar).

Aktivitetsbeskrivelse & Rute 

Fra bommen ved parkeringsplassen i Akebakkeskogen på Lofthus følger vi skogsbilveien/ skiløype gjennom lett skogsterreng før vi møter Grefsenkleiva, som er en del av Oslo Skisenter. Etter kryssing av skibakken beveger vi oss inn i brattere terreng gjennom flott eventyrskog, og stiger opp på mindre kjente stier til Trollvann, som egentlig kun benytter av rådyr. Underveis, og om ønskelig, tar vi en titt på det kjente og nylig restaurerte kulturminnet "Harald Uteliggers hytte", som ligger under en berghylle. Vi går videre gjennom lett skog til den sørlige spissen av Langevann. Derfra går vi opp til Linderudkollen. Her tar vi en lenger pause med mulighet for å sitte inne eller ute ved Linderudkollstua (serveringsmulighet). De ivrigste får også mulighet til å klatre opp hoppanlegget, der en av Oslos beste utsikter venter, etter å ha fått en god dose med trappe-trening. Det gis et lite faglig innlegg rundt truger.

Når vi har fått i oss ordentlig energi og/eller bentrening, går vi ned til Langvann igjen og opp Lachmannsfjellet (364moh). Nå kan man lukte byen igjen idet vi passerer Oslo Skisenter på vestsiden, der vi svinger oss opp til Grefsenkollen (377moh). Her er det den klassiske utsikten over byen og vi kan vurdere en nyte "After truger" innekos i OverOslo baren. Herfra er det også mulig til å ta bussen (linje 56) ned igjen til utgangspunktet eller mot byen (Storo).

Har du har lyst til å få med deg Oslos kuleste og mest nærgående utsiktspunkter, blir du med stien nedover (lett fottur uten truger) når vi går tilbake til utgangspunktet der turen startet. Dette er en lett og overaskende flott tur nedover gjennom skogen.     

💡 Husk at planen kan endres basert på føreforhold, og tilpasses deltakernes ønsker. Avhengig av snøforhold går vi til fots (evtl. ha med brodder) og bruker sti alternativt til truger. Eller så går vi til fots på noen partier der dette tilbyr seg. Stien ned fra Grefsenkollen går vi til fots uansett.

Turlengde og -varighet 

Ca. 7 km. Se høydeprofil i bildeslidene. Varighet avhenger av endelig veivalg, føreforhold og antall pauser. Regn med ca. 4-6 timer inkl. flere pauser, og avhengig hvor en ønsker å gå av. 

Vansklighetsgrad

Turen er middels krevende. Den går mest gradvis opp og ned (ser høydeprofilen blant bildene). Det er noen litt brattere partier innimellom, uten at disse er spesielt farlige. Vi går i rolig tempo og tar en del pauser. Det finnes alltid stier i nærheten som kan brukes om nødvendig eller ønsket. Det er valgfritt å gå opp på hoppebakketårnet ved Linderudkollen.

Ta med

  • Truger, solid fottøy som matcher trugerne, gamasjer og teleskopstaver (alpinskistaver om du ikke ha). NB: Truger kan evtl. lånes om du ikke har selv eller ingen kan låne deg. Gi tidlig beskjed til turledere.
  • Kle deg godt og bevisst etter det aktuelle værforholdet. Husk å ha på deg godt pustende (ull-) underklær, som er fordelaktig i oppoverbakkene. Det kan være lurt å ha med seg en ekstra (ull-) trøye i sekken for evtl. skift. Ha også med deg varme klær for å holde varmen i pausene. En ekstra boblejakke til utepauser alltid godt å ha. Ellers hansker, lue og balaklava/buff. 
  • Solbriller og solkrem ved behov.
  • Medbrakt matpakke/lett niste, drikkevann, varm drikke (termos). Severingsmulighet ved Linderudkollen. Ellers er mulighet til påfyll av mat og drikke på flere serveringssteder som passeres underveis. 
  • Sitteunderlag
  • Liten hodelykt
  • evt. brodder
  • Liten tursekk til utstyret ditt, klær og mat. 

NB: En oppdatert beskrivelse sendes ut når det nærmer seg turdato.

Turkart

Holmenkollen (2011) 1:25 000, Oslo Nordmark sommer (2013), Oslo Nordmark Vinter (2013) 1:50 000, Oslomarka (2008) 1:100 000 fra Nordeca, Oslomarka sommer (2011), vinter (2011) 1:50 000 begge fra Cappelen Damm

Påmelding

Trykk på den røde "Meld deg på!" knappen i høyremargen på denne DNT nettsiden. Påmelding via Facebook gjelder imidlertid ikke. Turen er begrenset til 8 deltakere.

Kostnader

Turen er gratis.

Spørsmål om turen

Til epost-adresse carsten-schwermer@gmx.de

 

 

#LateSunday - Trugetur i Lillomarka 🐾👣 (DNT Oslo 26-45 år)

⚠️ OBS: DENNE TUREN BLE FYTTET TIL FROGNERSETEREN PGA. MER SIKKRE SNØ. ⚠️ --> HER OPPLEVER VI ISTEDENFOR: ”Vinteridyll mellom Tryvannshøgda og Skjennungen” <-- Deltakerne fikk tilsendt en egen beskjed ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Carsten Ulrich Schwermer
  • Torgrim Skogheim