Bli med inn i villmarka – Tur i Femundsmarka fra Røros til Elgå

Fellestur

Fra dato
18. februar 2022 kl. 06:20
Til dato
22. februar 2022 kl. 19:25
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Skitur, Hyttetilhyttetur, Femundsmarka, Voksen, Langtur
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Femundsmarka (se kart)

"Gå UT i stua og INN i naturen", sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Start - Stiftelsen Norges Høgfjellsskole (norgeshogfjellskole.no). Det gjør vi her, INN i villmarka over fjellvidder, gjennom furuskog og på isen over vann. Vi går langs Malmvegen inn i riket til Stor-Hans og Jo-Larsa (Stor-Hans og Jo-Larsa – eneboere i Femundsmarka - Gränslandet (graenslandet.se)). Senere har også Lars Monsen kommet til med flere TV-programmer fra dette området. Vi går inn i det svenskene kaller «Gränslandet» som binder DNT og STF sitt stinett sammen. Femundsmarka er også sør-samenes sørligste område, og sjøer, topper etc har ofte et norsk og et samisk navn. Dette er også et område der flere langruter starter eller krysser:

Kort sagt, vi går inn i et eventyr av fiske, jakt, myke vidder og storvokst furuskog med en eim av tyribål der løypene ikke merkes og det forventes at man orienterer selv. Femundsmarka betegnes ofte som «snilt», men her er det normalt svært tørt og kaldt. Blåser det imidlertid over vannene eller viddene oppleves ikke marka nødvendigvis som «snill».

Dag 1 – 18 feb 22

 • Tidspunkt og Oppmøte: Fredag 18 februar 0620 ved nedgangen til perrongen på Oslo S. Turleder Thomas vil ta imot dere. Evt oppmøte annet sted avtales ved påmelding..
 • Tog Oslo S – Røros, avg 0634, ank 1130. Togbytte på Hamar. (www.vy.no).
 • Gå Røros – Marenvollen (13 sengeplasser), ca 19 km.

Vi tar første toget til Røros (UNESCO World Heritage – http://whc.unesco.org/en/list/55) via Hamar og ankommer Røros stasjon. Hver deltager bestiller sin egen billett. Siden vi har ca 19 km å gå blir det kun en rusletur gjennom Røros for vi tar på oss skiene ved slagghaugene Røros er berømt for. For å spare tid bruker vi oppkjørt løype nesten til Skakåssteinen. Deretter orienterer vi siste biten mot Marenvollen (Marenvollen (ut.no)). Vi ankommer mest sannsynlig i mørke.

Dag 2 – 19 feb 22

Marenvollen (13 sengeplasser) – Fjølburøsta er vinterstengt. Det jobbes med en overnattingsløsning ved Langen gjestegård eller en Statskoghytte i Synnervika (i den prioriteten), ca XX km.

En forholdsvis kort tur gir mulighet for en sen start. Vi går over Korstjønna, streifer Gjetbergsvollan og Gjetsjøen før vi renner ned til Fjølburøsta (Fjølburøsta (ut.no)). Strekningen fra Røros til Fjølburøsta kalles «Malmveien» (Malmveien - Historisk vandrerute) og er en historisk vandrerute i seg selv.

Dag 3 – 20 feb 22

Fjølburøsta er vinterstengt. Det jobbes med en overnattingsløsning ved Langen gjestegård eller en Statskoghytte i Synnervika (i den prioriteten) – Røvollen (25 sengeplasser), ca XX km

Dette blir en forholdsvis lang tur på minst 24 km avhengig av isforholdene på Femunden. Vi renner ned til Feragsdambua før vi må orientere oss gjennom Tjukkskogen. Vi bruker kraftlinjen fra Langen til Femunden som oppfang, og følger den til Femunden der det blir minst 8 km over sjøen til Røsanden der vi vil følge Røa opp til Røvollen (Røvollen (ut.no)).

Dag 4 – 21 feb 22

Røvollen (25 sengeplasser) – Svukuriset (betjent, 45 sengeplasser), ca 16 km.
Svukuriset har åpent i vinterferien 21-27 feb.

Igjen en forholdsvis kort etappe mot dusj og ferdiglagd mat på Svukuriset (Svukuriset (ut.no)) som er DNTs «flaggskip» i Femundsmarka. Her krysser vi Nedre Roasten, et kjent fiskevann i marka, krysser Røvolltjønna og får Store Svuku som et trygt landemerke å orientere etter i øst med Femunden i vest. Vi går i søkket mellom Store Svuku og Falkfangerhøgda der nederlandske forretningsmenn fanget falker i gamle dager, og følger i lia nedenfor Store Svuku mot Svukuriset.

Dag 5 – 22 feb 22

 • Svukuriset (betjent, 45 sengeplasser) – Elgå, ca 8 km.
 • Maxi-taxi til Elgå – Drevsjø
 • Buss Drevsjø – Elverum (150), avg 1425, ank 1719 (www.innlandstrafikk.no).
 • Buss Elverum – Oslo Buss sentral (VY123), avg 1730, ank 1925 (www.vy.no).

Dette er en kort tur fra Svukuriset inn i småkupert terreng før vi går mellom Sandtjønnvola og Gråvola. Herfra kan vi se helt til der vi gikk ut på Femunden to dager tidligere. Deretter er det å renne ned til «sivilisasjonen» på Elgå, forbi Lars Monsen sitt nye sted Femunden Lodge, før vi ankommer landhandelen der vi kan sette oss ned med niste og varm drikke fra termosen før transporten kommer og bringer oss hjem.

Vi spleiser på maxi-taxi fra Elgå til nordligste stoppested for Buss 150 mellom Engerdal og Elverum. Fra Elverum går det både tog og to ekspressbusser (Trysilekspressen og Elverumekspressen) til Oslo. Buss 150 til Elverum korresponderer med Elverumekspressen (VY123).

Plasser: 10 deltagere og 2 turledere. 

Pris: Overnatting og mat for på 3 selvbetjente hytter og 1 betjent hytte. Se Priser — DNT Oslo og Omegn.

Transport:

 • Hver enkelt bestiller tog/buss selv.
 • Maxi-Taxi bestilles av turleder.

Overnatting:

Plass på hyttene bestilles av turleder, men betales av hver deltager på hyttene. Det er begrenset hvor mange senger som kan bestilles, slik at det er mulig det ikke blir seng til alle avhengig om det er andre på hyttene, men soveplass blir det. 

Proviant: 

 • Ta med hjemmefra: Snacks, mellommåltider, lunsj første dagen.
 • Kjøpes felles på de selvbetjente hyttene: Frokost , smøre lunsj og middag.
 • Full forpleining på Svukuriset.

Utstyr: 

 • God sekk til å bære i
 • Sikkerhetsutstyr: sovepose, liggeunderlag, vindsekk og spade
 • Kart og Kompass (valgfritt) (Kart Femunden DNT Turkart 1 : 100 000)
 • Hodelykt
 • Alle gjester må ta med ren lakenpose og eget rent putevar (sovepose er ikke lov pga at en sovepose kan inneholde skadedyr)
 • Solbriller/solkrem
 • Riktig bekledning ut ifra værforholdene. Se gjerne værmelding her: www.yr.no, og pakkeliste her: Pakkeliste for vinterturen — Den Norske Turistforening (dnt.no).

Hyttene åpner for vintersesongen 15 februar. Vi vil være blant de første som ankommer hyttene i 2022 og hyttene kan være kalde. Ta med varme inneklær.

Påmelding: Påmelding ved å trykke på "Meld deg på!" knappen til høyre på siden.

Avbestillingsfrist: 10 feb 22

Arbeidsfordeling: Det er viktig at alle får lov til å bidra, så vi setter sammen team og har lister for arbeidsoppgavene.

Corona og smittevern:

Deltakelse på våre turer forutsetter at du som deltaker er frisk, ikke har symptomer på luftveisinfeksjon og ikke er i karantene. Vi har fokus på god håndhygiene. Turleder/instruktør eller aktivitetsleder har rett til å vise bort deltakere som ikke overholder dette.

Hold deg oppdatert på myndighetenes råd: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/

Dersom endringer i smittevernregler vil gjøre det umulig å arrangere turen, vil den bli avlyst.

Bli med inn i villmarka – Tur i Femundsmarka fra Røros til Elgå

"Gå UT i stua og INN i naturen", sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Start - Stiftelsen Norges Høgfjellsskole (norgeshogfjellskole.no). Det gjør vi her, INN ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

 • Lars Norseth
 • Thomas Misje Mathiisen