Bli med inn i villmarka – Tur i Femundsmarka fra Røros til Elgå

Fellestur

Fra dato
17. februar kl. 06:20
Til dato
21. februar
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Skitur, Hyttetilhyttetur, Femundsmarka, Voksen, Langtur
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Femundsmarka (se kart)
Dette arrangementet er over!

«Gå UT i stua og INN i naturen», sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Start - Stiftelsen Norges Høgfjellsskole (norgeshogfjellskole.no). Det gjør vi her, INN i villmarka over fjellvidder, gjennom furuskog og på isen over vann. Vi går langs Malmvegen inn i riket til Stor-Hans og Jo-Larsa (Stor-Hans og Jo-Larsa – eneboere i Femundsmarka - Gränslandet (graenslandet.se)). Senere har også Lars Monsen kommet til med flere TV-programmer fra dette området. Vi går inn i det svenskene kaller «Gränslandet» som binder DNT og STF sitt stinett sammen. Femundsmarka er også sør-samenes sørligste område, og sjøer, topper etc har ofte et norsk og et samisk navn. Dette er også et område der flere langruter starter eller krysser:

Kort sagt, vi går inn i et eventyr av fiske, jakt, myke vidder og storvokst furuskog med en eim av tyribål der løypene ikke merkes og det forventes at man orienterer selv. Femundsmarka betegnes ofte som «snilt», men her er det normalt svært tørt og kaldt. Blåser det imidlertid over vannene eller viddene oppleves ikke marka nødvendigvis som «snill».

Dag 1

 • Tidspunkt og Oppmøte: kl. 0620 ved nedgangen til perrongen på Oslo S. Turleder(ne) vil ta imot dere. Evt oppmøte annet sted avtales ved påmelding.
 • Tog Oslo S – Røros, avg 0634, ank 1135. Togbytte på Hamar. (www.vy.no).
 • Skitur Røros – Marenvollen (13 sengeplasser), ca 19 km.

Reserveløsning om vi mister toget Hamar-Røros 0809 er å ta neste tog 1009 og da komme til Røros 1335.

Vi tar første toget til Røros (UNESCO World Heritage – http://whc.unesco.org/en/list/55) via Hamar og ankommer Røros stasjon. Hver deltager bestiller sin egen billett. Siden vi har ca 19 km å gå blir det kun en rusletur gjennom Røros for vi tar på oss skiene ved slagghaugene Røros er berømt for. For å spare tid bruker vi oppkjørt løype nesten til Skakåssteinen. Deretter orienterer vi siste biten mot Marenvollen (Marenvollen (ut.no)). Vi ankommer mest sannsynlig i mørke.

Dag 2

Marenvollen (13 sengeplasser) – Statskoghytte i Synnervika (9 sengeplasser), ca 25 km.

En forholdsvis kort tur gir mulighet for en sen start. Vi går over Korstjønna, streifer Gjetbergsvollan og Gjetsjøen før vi renner ned til Fjølburøsta (Fjølburøsta (ut.no)). Strekningen fra Røros til Fjølburøsta kalles «Malmveien» (Malmveien - Historisk vandrerute) og er en historisk vandrerute i seg selv. Videre må vi velge om vi går gjennom Tjukkskogen i rett linje mot Langen eller følger en vei og så langs en kraftgate. Jokeren her er snøforholdene i Tjukkskogen, siden det her kan være grovkornet snø («sukkersnø») som ikke bærer. Fra Langen følger vi kraftgaten rett ned mot Femunden. Fordi Fjølburøsta er vinterstengt og Langen Gjestegård ikke kan ta imot oss, vil vi overnatte i en Statskoghytte i Synnervika nede ved bredden av Femunden (Synnervika – tømmerhus med fantastisk beliggenhet i ved bredden av Femunden i Røros | inatur.no). Denne hytta har 3 familiekøyer + soveplasser på sofaer o.l. Hytta har strøm, men ikke vann. Vi må også bære maten med oss fra Marenvollen.

Totalt sett er det en fordel om isforholdene over Femunden skulle være ufordelaktige, siden plasseringen av Statskoghytta i Synnervika gir tid til evt å gå om Nordvika og langs bredden av Femunden til Rødsanden.

Dag 3

Statskoghytte i Synnervika (9 sengeplasser) – Røvollen (25 sengeplasser), minst 12 km

Under ideelle forhold er det kun 8 km rett over Femunden til Rødsanden der vi vil klatre de siste 4 km mot Røvollen. Dersom forholdene ikke er ideelle mht is på Femunden kan vi ikke gå på akkord med sikkerheten, og vi går langs bredden til Rødsanden der vi vil følge Røa opp til Røvollen (Røvollen (ut.no)). Hyttetilsynet på Statskoghytta i Synnervika og Røvollen er imidlertid en og samme mann (tlf 936 92 038), og turlederne vil få oversikt fra vedkommende om hvor det er best å gå.

Slik er Femundsmarka. Det er ikke stikker som over Hardangervidda. Her må man finne veien selv.

Dag 4

Røvollen (25 sengeplasser) – Svukuriset (betjent, 45 sengeplasser), ca 16 km
Svukuriset har åpent i vinterferien 18-27 feb.

Igjen en forholdsvis kort etappe mot dusj og ferdiglagd mat på Svukuriset (Svukuriset (ut.no)) som er DNTs «flaggskip» i Femundsmarka. Her krysser vi Nedre Roasten, et kjent fiskevann i marka, krysser Røvolltjønna og får Store Svuku som et trygt landemerke å orientere etter i øst med Femunden i vest. Vi går i søkket mellom Store Svuku og Falkfangerhøgda der nederlandske forretningsmenn fanget falker i gamle dager, og følger i lia nedenfor Store Svuku mot Svukuriset.

Dag 5

 • Svukuriset (betjent, 45 sengeplasser) – Elgå, ca 8 km.
 • Maxi-taxi Elgå – Gløtvold Handel, Drevsjø (ca 42 km). Maxi-Taxi vil være ute i god tid slik at det blir avreise 1230.
 • Buss 150 Gløtvold Handel, Drevsjø – Trysil Busstasjon 1424-1600 (www.innlandstrafikk.no).
 • Buss NW130 Trysilekspressen Trysil Busstasjon – Oslo Bussterminal 1625-1951 (www.nor-way.no).

Reserveløsningen om man mister Buss NW130 i Trysil er å bli med buss 150 til Elverum, der det går kommunikasjon til Oslo hele tiden som bus/tog eller kun tog.

Dette er en kort tur fra Svukuriset inn i småkupert terreng før vi går mellom Sandtjønnvola og Gråvola. Herfra kan vi se helt til der vi gikk ut på Femunden to dager tidligere. Deretter er det å renne ned til «sivilisasjonen» på Elgå, forbi Lars Monsen sitt nye sted Femunden Lodge, før vi ankommer landhandelen der vi kan sette oss ned med niste og varm drikke fra termosen før transporten kommer og bringer oss hjem.

Plasser: 10 deltagere og 2 turledere. 

Pris

 • Betales av hver enkelt:
  • Tog Oslo S-Røros
  • Overnatting og mat for på 2 selvbetjente hytter og 1 betjent hytte. Se Priser — DNT Oslo og Omegn.
  • Mat fra Marenvollen for bruk på Statskoghytta i Synnervika.
  • Buss Gløtvold Handel, Drevsjø-Oslo Bussterminal.
 • I tillegg kommer at vi spleiser (fordeles på 12) på:
  • Statskoghytta i Synnervika (kr. 1250), fordeles på antall deltakere.
  • Maxi-taxi Elgå-Gløtvold Handel, Drevsjø (ca kr 1500 + evt tillegg for tilhenger), fordeles på antall deltakere.

Turlederne vil komme nærmere inn på forhåndsbetaling av Synnervika og maxi-taxi etter jul.

Transport:

 • Hver enkelt bestiller tog/buss til og fra turen selv.
 • Maxi-taxi bestilles av turleder.

Overnatting:

 • DNT: Plass på hyttene er bestilt av turleder, men betales av hver deltager på hyttene. Det er begrenset hvor mange senger som kan bestilles, slik at det er mulig det ikke blir seng til alle avhengig om det er andre på hyttene, men soveplass blir det.
 • Statskogshytta i Synnervika: Turlederne har bestilt og lagt ut. Vi spleiser på kostnaden vha Vipps.

Proviant: 

 • Ta med hjemmefra: Snacks, mellommåltider, lunsj første dagen, evt. brød om du ikke vil spise knekkebrød.
 • Kjøpes på de selvbetjente hyttene: Frokost , lunsj/niste og middag.
 • Full forpleining på Svukuriset.

Utstyr: 

 • God sekk til å bære i. Ta bare med de tingene du trenger for turen, slik at ikke sekken blir for tung.
 • Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Velg bekledning ut ifra værforholdene. Se gjerne værmelding her: www.yr.no . Vi viser ellers til DNTs pakkeliste vinter. OBS: Hyttene åpner for vintersesongen 15. februar. Vi vil være blant de første som ankommer hyttene i 2022 og hyttene kan være kalde. Ta med varme inneklær.
 • Sikkerhetsutstyr: Det er obligatorisk at alle deltakere på vinterturene må ha med sin egen sovepose, liggeunderlag, vindsekk/nødbivuakk og spade.
 • Ren lakenpose med putevær eller sengetøy (det er ikke lov å bruke soveposen på hyttene siden den kan inneholde skadedyr).
 • Fjellski og støvler.
 • Skifeller og snøbriller (stormbriller) er svært nyttig utstyr på vinterturer. Les mer om våre forslag angående skifeller og skismøring.
 • Hodelykt og ekstra batterier.
 • Kart og Kompass (valgfritt) (Kart Femunden DNT Turkart 1 : 100 000). Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller i Nettbutikken.
 • Solbriller/solkrem/kuldekrem.
 • Håndsprit.

Påmelding: Påmelding ved å trykke på «Meld deg på!» knappen til høyre på siden.

Før du melder deg på, husk å lese  «Viktig informasjon om våre turer». Merk at dette er en frivillig organisert tur i regi av Vandregruppa som ikke omfattes av pakkereiseloven.

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret på info@dntoslo.no.

Avbestillingsfrist: 3. februar 2022

Arbeidsfordeling: Det er viktig at alle får lov til å bidra, så vi setter sammen team og har lister for arbeidsoppgavene.

Korona og smittevern:

Deltakelse på våre turer forutsetter at du som deltaker er frisk, ikke har symptomer på luftveisinfeksjon og ikke er i karantene. Vi har fokus på god håndhygiene. Turleder/instruktør eller aktivitetsleder har rett til å vise bort deltakere som ikke overholder dette.

Normale regler:
- Hold deg hjemme dersom du føler deg syk.
- Fortsett å vaske hender grundig. Har du ikke tilgang på varmt vann og såpe benytt håndsprit.
- Bruk papirlommetørkle. Har du ikke tilgang på dette er det best å hoste i albuekroken.

DNT forholder seg til FHIs smittevernsregler ved gjennomføring av turer og aktiviteter.

Hold deg oppdatert på myndighetenes råd på FHIs temaside.

Dersom endringer i smittevernregler vil gjøre det umulig å arrangere turen, vil den bli avlyst.

 

Bli med inn i villmarka – Tur i Femundsmarka fra Røros til Elgå

«Gå UT i stua og INN i naturen», sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Start - Stiftelsen Norges Høgfjellsskole (norgeshogfjellskole.no). Det gjør vi her, INN ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

 • Sveinung Helgheim
 • Albrecht Hofheinz