Hengekøye/tretelt tur i Maridalsalpene 🌲🛌🌲 (DNT Oslo 26-45 år)

Fellestur

Fra dato
18. juni kl. 11:15
Til dato
19. juni kl. 16:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Maridalsalpene, #Skarselva, Tretelt, #Mati-I-Marka, Hengekøye, Dnt2645, Nærtur, Naturreservat
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Oslomarka (se kart)
Turkode
DNT Oslo 26-45

Kjenner du nærområdet dit? Bli med på en fottur over Barlindåsen og gjennom Maridalsalpene med en overnatting i "luftige høyder" 🌲🛌🌲kun en steinkast rett utenfor Oslo. I løpet av denne helgen står ikke mindre enn 8 (lette) topper på turprogrammet, med høydepunkter som "Mellomkollen naturreservatet", "Gammel hesteveien", Rollveien, Øyungen, eventyrskogen og den spektakulære Skarselva.

Turen passer både nybegynnere og erfarne friluftslivsmennesker i alderen 26-45 år som ønsker å treffe likesinnet folk som er glad i å oppleve naturen i nærområdet.

Aktivitetsbeskrivelse

Vi møtes på parkeringsplassen på Skar i Maridalen kl. 11:15 på lørdagen (ved busstopp). Vi går en del langs bilveien, og så gjennom lett skogsterrenget opp til Barlindåsen (407 moh), der vi nyter herrlig utsikt over Maridalen og Oslofjorden mens vi tar en god matpause. Veien fører oss videre bratt ned til Snippen (kanskje vi treffer rester av sivilisasjonen der?). Via den "Gammel hesteveien", en slags heste-autobane fra gamle dager, kommer vi oss opp på "topp-nivå" igjen. Maridalsalpene ligger nå som en perlekjede foran oss, med høyder mellom 500-537 moh. Fra Movatn er det 3-4 kneik vekselvis med flatere passager. På en av kollene slår vi leir, d.v.s. plasserer oss inni trærne for overnatting. Kankskje du ønsker å besøke de omliggende toppene (for å krysse av toppene på listen din), eller bare å vile og nyte utsiken ned til byen, fjorden og Maridalen, samt solnedgangen. Vi kan eventuelt ta en avstikker til flyvraket.

På Søndagen, etter vi har klatret ut av køyene om morgen, lagre vi ordentlig frokost mens vi ser på sola som klatrer opp over miljøhovedstaden og Indre Oslofjord. Deretter beveger vi oss igjen fra "fjell" nivået til lavtlandet, og går via Rollveien forbi Tømtehytta og Sellanrå turisthytta til siste kollen, Øyungskollen (422 moh). På flere steder har man meget flott utsikt over Øyungen, Maridalen og deler av Sør-Nordmarka. Med forhåpendligvis gode minner i bagasjen tusler vi ned Øyungen, der vårfuglene få mulighet til bading. Fra der følger vi Skarselva ned til turens utgangspunkt ved Skar parkeringsplassen igjen. Vi går en liten sti langs elven, og slik har du antakelig ikke sett det spektakulære vassdraget før, selv om du har vært ved Øyungen tidligere.

Oppmøtested og turslutt

Parkeringsplassen på Skar i Maridalen (se kartet nedenfor).

Vi treffes der kl. 11:15.

Ankomst

Offentlig transport: Bus linie 51 til busholdeplassen "Skar" i Maridalen. Sjekk Ruter for tider. Vi anbefaler å bruke offentlig transport pga. miljøhensyn.

Privatbil: det finnes gode parkeringsmuligheter. Parkering er gratis (på eget ansvar).

Turlengden og -varighet

Lørdag: Ca. 8 km (mest på sti og skogsbilvei).

Søndag: 7 km, derav mest sti. En kan evt. ta grusvei istedenfor stien langs elven. Stien vi ønsker å gå kjenner nok 95% ikke som vandrer opp/ned Øyungen.

Vansklighetsgrad

Turen er krevende. Det er viktig at du ikke pakke tyngre enn det du vet du kan bære. Vi går mye på sti, og til dels bratt opp ila. første dagen. 

💡 Det er to motbakker på Lørdagen. Stigninger kan føles som krevende for enkle med (for) mye oppakning. Derfor pakk effektivt og lett. Noen kneik ligger nok rett foran både en lengre matpause (oppe på Barlindåsen) og før overnattingen (oppe i Maridalsalpene). Hver stigning er på ca. 200 høydemeter. Vi tar og har god tid til å komme oss opp. På Søndag går det mest nedover igjen. Hvis det er våt kan det være glatt på steinene og roter. Se bilderkarusellen nedenfor der høydeprofilene vises.

Ta med

 • Hengekøye og regntarp (det er plikt å ha med seg regntarp) eller et tretelt. Alternativt lett telt eller bivak. Det er lite flat areal for å plassere teltet, så heler velg noen i trær.
 • Varm nok sovepose, tykk liggeunderlag/isolering tilpasset din hengekøye.
 • Solid fottøy! Det anbefales fjellstøvler (ingått, ikke helt nye) og ikke løypesko. Det er våt noen steder. Ullsokker for både gåing og overnatting er lurt. Sett på tapen/compeed på FØR turen om du vet at du har problematiske/følsomme områder på føttene.
 • Kle deg varmt nok for overnatting i hengekøye. Sjekk gjerne pakkelister ved (https://www.dnt.no/pakkeliste/) og værmelding før turen. Det som anbefales er god ull, fleece, dun, votter og lue til overnatting. Husk regnklær.
 • Matlaging: Du må har med din egen mat og/eller ditt utsyr som trengs til matlaging. Man kan også ta med seg ferdig laget mat i en boks eller lignende. Vi kan ikke ha bål pga. bålforbud, men primus er lov når du er trygg i håndtering av denne og når det er ikke forbud å bruke pga. tørke.
 • Badetøy (om du vil)
 • Hodelykt
 • Toalettsaker og andre personlige ting etter behov. Ikke glem dopapir.
 • Antimuggmiddel. Evtl. medisin om du vet at du er allergisk mot stikk av bier/veps.
 • Antibak.
 • Solkrem
 • Ikke pakk tyngre enn det du vet du kan bære.

Forpleining

Ta med din egen mat og drikke for hele turen. Ikke glem "snaks" til pausene. Gjerne noe godt drikke for kvelden.

💡 Drikkevann kan være utilgjengelig i området, derfor ta med nok til ditt eget forbruk. Underveis er det mulig for å fylle flaskene fra bekkene/ innsjø (men dette er på eget ansvar).

Turlederne tar med 

 • Førstehjelpsutstyr

Betaling 

Turen er gratis.

Viktig

Mer info sendes ut når det nærmer seg turdato. Det kan forekomme endringer i turprogrammet p.g.a. vær eller etter deltakeres ønsker.

Turkart

Oslo Nordmarka 1:50.000. Turlederne har kart med seg. 

Påmelding

Trykk på den røde "Meld deg på!" knappen i høyremargen på DNT nettsiden. Påmelding via Facebook gjelder imidlertid ikke. Turen er begrenset til 10 deltakere. 

Spørsmål om turen

Til epost-adresse carsten-schwermer@gmx.de.

NB! Turen arrangeres av DNT Oslo Vandregruppa  på dugnadsbasis. Les mer om våre turer og opplegg.

Hengekøye/tretelt tur i Maridalsalpene 🌲🛌🌲 (DNT Oslo 26-45 år)

Kjenner du nærområdet dit? Bli med på en fottur over Barlindåsen og gjennom Maridalsalpene med en overnatting i "luftige høyder" 🌲🛌🌲kun en steinkast rett utenfor Oslo. I løpet av denne helgen står ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

 • Bruno Delafosse
 • Carsten Ulrich Schwermer
 • Aasmund Bie Aalvik